Brænde – hoved og hale i det

Brænde

Når det kommer til at fyre op for noget godt gammeldags brænde er der faktisk lidt mere til det, end de fleste tror. Størstedelen af folk er tilfredse med bare, at tænde op for et eller andet og se det brænde. Men dem, som rent faktisk har styr på deres ting i dette felt ved, at det ikke lige er helt så simpelt, som man skulle gå og tro. For når det kommer til brænde er der faktisk rigtig mange ting, man kan gøre for, at influere branden på forskellige måder og få den perfekte brand. Om det er til en pejs eller til en lille ting udendørs for at fejre Grundlovsdagen, så er der altid et eller andet man kan gøre anderledes for at optimere sin brand. Men hvad er det man skal vide om Brænde og hvorfor er det vigtigt?

Hvad du skal vide om brænde

Hvad du skal vide om brænde er, at der faktisk er lidt mere til det. Brænde er nemlig ikke altid skabt lige, og der kan være rigtig stor forskel på brændbarheden af forskellige slags træer. Nogle bærer rent naturligt lidt mere væske og fugt end andre og kan være sværere at tænde op, mens andre har en rigtig stor densitet og derfor kan brænde i rigtig lang tid inden, at de går helt op. Men hvis du ikke er en træhugger er det egentlig lidt irrelevant, for du får naturligvis dit brænde fra en butik. Og med disse tips vil du aldrig længere skulle have problemer med at tænde op, for det gøres egentlig meget nemt.

Hvis du gerne vil tænde op er det vigtigt at du har noget godt og tørt brænde. Byg det med et solidt fundament således, at ilden kan komme op under brænde. Det er trods alt derfor, man altid ser et bål i f.eks. en Lucky Luke tegneserie som en lille form for tårn, eller en form for telt. Branden startes under ”tårnet” og så kravler den sig op (for varme går jo opad), og så brænder det altså de brædder som konstituerer tårnet. Det er ikke den eneste opbygning, naturligvis, men den er meget nem at lave og kan fungere både udenfor samt inde i en lille pejs.

Opbevar dit brænde godt

Men når man så har købt sig denne brænde af kvalitet er det altså ikke så simpelt, at man bare kan lade det stå og ignorere det indtil man skal bruge det. Nej, der er visse forbehold hvor brænde nemlig kan holde længere og bedre, end andre. Opbevaring af det foregår primært i steder, hvor det kan holde sig tørt. Tørt brænde er godt brænde og hvis du efterlader det udenfor henover nogle uger vil du nok opleve, at de suger den væske der kommer i regn til sig, og det kan gøre det meget sværere at bruge brændet ordentligt. Det er derfor en god ide at opbevare det et tørt sted således, at det ikke kan blive vådt.